Mobiliteitsbudget: Wat betekent dit voor werkgever en werknemer?

Neem contact op

Mobiliteitsbudgetten

Een mobiliteitsbudget is de laatste jaren een steeds vaker gehoorde term en wordt steeds populairder. Is het interessant voor zowel werkgever als werknemer? Lees hierover meer op deze pagina.

Wat is een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget is een budget / vergoeding per werknemer om het werkverkeer zelf mee te financieren. Iedere werknemer ontvangt een bedrag per maand, waarmee zij de kosten voor woon- werkverkeer, maar ook verkeer naar eventuele klanten en relaties kunnen regelen. De werknemer is zelf verantwoordelijk voor de kosten. In veel gevallen ontvangt de werknemer een maandelijks bedrag. Het geld dat ze niet gebruiken voor vervoer mogen ze houden. Echter, indien er een tekort blijkt, dient de werknemer dit ook zelf bij te dragen. 

De voordelen voor de werkgever

Waarom kan een mobiliteitsbudget interessant voor een werkgever? Het is gebleken dat medewerkers bewuster nadenken over hun reisgedrag. Een groot voordeel hiervan is dat zij bewuster en milieuvriendelijker reizen. 

De belangrijkste voordelen op rij:

  • Als bedrijf kunt u doelstellingen stellen op het gebied van duurzaamheid, CO2-voetstap en milieuvriendelijkheid. Deze doelen gezamenlijk door middel van een mobiliteitsbudget samen bereiken;
  • De kosten zijn inzichtelijker en beter te begroten en managen. De meeste kosten zijn vooraf vastgesteld en hebben een maximum. Hierdoor weet iedereen waar hij aan toe is. Zo zijn de kosten goed beheersbaar;
  • Als bedrijf bent u niet "gebonden" aan een meerjarig leasecontract. Indien een werknemer vertrekt, dan blijft u niet met een overtallige leaseauto achter;
  • Medewerkers hebben zelf keuzevrijheid en flexibiliteit hoe zij met het mobiliteitsbudget omgaan. Zij kunnen zelf kiezen voor vervoer dat bij hen past;
  • Werknemers kunnen milieubewust kiezen door vervoer te kiezen met minder CO2-uitstoot;
  • Werknemers hoeven geen bijtelling voor een privé leaseauto te betalen.

De voordelen voor de werknemer

Momenteel gebruikt 4 à 5 procent van de werknemers een mobiliteitsbudget. De verwachting is dat dit percentage in de komende jaren zal stijgen. Werknemers hebben namelijk steeds meer behoefte aan flexibiliteit. Deze flexibiliteitsbehoefte steeg van 46 procent in 2016 naar 70 procent in 2019. 

De meeste werknemers die gebruik maken van een mobiliteitsbudget wonen of werken vaak in de stad en werken bij een groot bedrijf dat goed bereikbaar is met alternatief vervoer. Naast flexibiliteit biedt een mobiliteitsbudget vrijheid. Men kan elke dag opnieuw bepalen welk vervoersmiddel gebruikt wordt. Bij mooi weer bijvoorbeeld met de de fiets naar het werk à € 0,19 per kilometer. Bij slecht weer of bij zakelijke afspraken bijvoorbeeld met de eigen auto of een taxi. 

Een private leaseauto is een prima invulling om zelf de mobiliteit te regelen aan de hand van een mobiliteitsbudget. Een voordeel hiervan is dat er geen bijtelling betaald hoeft te worden. 

Bruto of netto

Het mobiliteitsbudget is een brutobedrag, waarover de werknemer nog belasting moet betalen. Voordat de werknemer deze belasting moet betalen, mag hij nog alle kosten voor zakelijke mobiliteit van dit bedrag aftrekken. Deze zakelijke mobiliteitskosten worden dus netto vergoed.

Voor elke zakelijke kilometer geldt een vergoeding van € 0,19, ook als de werknemer met het openbaar vervoer of de fiets is gegaan. De OV-kilometers mag de werknemer ook verrekenen op basis van de werkelijke kosten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor taxiritten.

Van het maandelijkse mobiliteitsbudget dat overblijft (brutobedrag minus reiskosten), betaalt de werknemer belasting. Dit mag hij zelf houden. Dus als er zuinig met het mobiliteitsbudget omgegaan wordt, dan kan het de werknemer maandelijks een financieel extraatje opleveren (bron: VZR).

Wij helpen u op weg

Heeft u als werkgever of werknemer vragen over het inzetten van het mobiliteitsbudget? Wij helpen u graag op weg! 

Wilt u persoonlijk advies? Bel dan direct en vrijblijvend 088 - 28 28 400

Neem contact op