Wat staat er te gebeuren in 2021?

28 januari 2021

Het afgelopen jaar heeft nagenoeg volledig in het teken gestaan van covid-19 en de crisis die hierdoor is ontstaan. Ook dit jaar zullen we nog grotendeels te maken hebben met de effecten en veranderingen die de crisis heeft veroorzaakt. Ook de wereld van mobiliteit blijft veranderen.

Zo zien we een stormachtige ontwikkeling in het aantal aangeboden elektrische voertuigen, neemt de actieradius per voertuig steeds meer toe en zien we de vraag naar verschillende mobiliteitsoplossingen in rap tempo toenemen. We zetten de de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor 2021 op een rij.   


Bijtelling elektrische voertuigen naar 12% 

Het aanbod van elektrische voertuigen neemt een enorme vlucht. De meeste merken hebben inmiddels keuze uit één of meerdere modellen met een deels of volledig elektrische aandrijving. Met ingang van 1 januari 2021 is de bijtelling voor elektrische auto’s verhoogd van 8% naar 12% tot een maximumbedrag van €40.000, daarboven geldt een bijtellingspercentage van 22% over de rest van de cataloguswaarde. Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s loopt in de komende jaren verder op naar 22% in 2026. Toch is de verwachting dat het aandeel elektrische auto’s in Nederland zal blijven stijgen vanwege het steeds bredere aanbod, de acceptabele actieradius, de verbeterde laadstructuur en het duurzame imago. 

Bijtelling berekenen


Elektrische auto’s kunnen goedkoper parkeren 

Als het wetsvoorstel doorgang vindt, kunnen gemeenten per 1 juli elektrische auto’s een lager parkeertarief bieden dan brandstofauto’s. Ze zijn hier niet toe verplicht, gemeentes beslissen zelf of ze gebruik maken van deze mogelijkheid. Daarnaast moeten aanbieders van laadpalen per 1 juli verplicht informatie over hun laadpunten gaan delen zoals de prijs per kWh. Dit maakt het eenvoudiger voor de elektrische rijder om prijzen te vergelijken. 


Elektrische bestelauto doet nu echt zijn intrede 

Ze zijn al een paar jaar op de markt, maar in 2021 zal het aandeel elektrische bestelauto’s echt gaan toenemen. In steeds meer gemeentes gelden milieuzones of zelfs emissievrije zones. Autofabrikanten spelen hier op in en het aanbod elektrische bestelauto’s wordt steeds breder. Daarnaast stimuleert de overheid de elektrische bedrijfswagen nog extra met een subsidie bij de aanschaf of lease van een elektrische bedrijfswagen. De subsidie bedraagt 10% van de aanschafprijs, met een maximumsubsidie van €5000,-. De aanschafsubsidie doet geen afbreuk aan andere fiscale voordelen zoals de milieu-investeringsaftrek. 

Bekijk elektrische bestelauto's


Mobility-as-a-Service maakt verdere opmars 

Een hard groeiend aantal bedrijven in Nederland is opzoek naar nieuwe mobiliteitsoplossingen. De vraag is breder dan alleen de traditionele auto. Vaak wordt ons gevraagd om de regie te nemen over alle mobiliteitsbewegingen van onze klant waarbij de focus ligt op ontzorgen, duurzaamheid, flexibiliteit en gemak. Wij leveren niet alleen de diensten en producten zoals de E-bike, onze E-scooter en de HCM Mobiliteitskaart, maar ontzorgen onze klanten ook met onze premium digitale dienstverlening in de vorm van een mobiliteitsplatform. Wij kunnen alle mobiliteitsbewegingen faciliteren, vastleggen en rapporteren. Mocht u interesse hebben of heeft u vragen over wat wij hierin voor uw bedrijf kunnen betekenen, neemt u dan gerust contact op. Onze mobiliteitsspecialisten helpen u graag verder. 

Neem contact op


Boetebedragen 2021 stijgen slechts licht 

De overheid past een inflatiecorrectie van 1,6 procent toe. De procentuele stijging houdt in dat de meeste boetes tussen de €5 en €10 duurder worden. De administratiekosten blijven met €9 gelijk aan vorig jaar.  


  1. 9 maart 2021

    Hitachi Capital Mobility groeit door

    ​In een snel veranderende wereld neemt Hitachi Capital Mobility een leidende rol op het gebied van mobiliteit. Wereldwijde trends in mobiliteit worden vertaald in oplossingen op maat. Vorig jaar is daarom een samenwerking gestart met Mobility Mixx, waarmee full-service mobiliteitskaarten worden aangeboden.

  2. 2 februari 2021

    De toekomst van duurzame mobiliteit, wat is de volgende stap?

    Wat is de toekomst van duurzame mobiliteit? Rijdt straks iedereen in een elektrische auto? Hoe lang blijft de plug-in hybride auto nog populair? Gaat de waterstofauto nog een doorbraak maken? En hoe lang hebben benzine- en dieselauto's nog toekomst? Hitachi Capital Mobility presenteerde in samenwerking met Change Inc. een serie van vier video's over duurzame mobiliteit. Bekijk nu de samenvatting.

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief