Wat betekent de invoer van de nieuwe WLTP-meetmethode?

23 juni 2020

Gaat u een nieuwe leaseauto bestellen of heeft u er al een besteld die na 1 juli wordt geleverd? Dan merkt u mogelijk de effecten van de invoering van de WLTP-methode op uw BPM-tarief. Met ingang van 1 juli wordt de NEDC-meetmethode namelijk definitief vervangen door de WLTP-methode. Hoe veranderen de kosten van de BPM, de autoprijzen en de bijtelling door WLTP?

WLTP-methode en de BPM-tarieven

In Nederland betaalt u belasting op de aanschaf van een nieuwe auto (BPM). Hoe meer CO2 die nieuwe auto uitstoot, hoe hoger het BPM-tarief. De NEDC-meetmethode die eerder werd gebruikt geeft gemiddeld een lagere CO2-waarde dan de WLTP-test. De daadwerkelijke CO2-uitstoot is niet veranderd, maar hoe dit wordt gemeten wel. Met ingang van 1 juli is de invoering van de WLTP-methode een feit en zullen de kosten van de BPM-tarieven naar verwachting hoger uitvallen. Dit heeft effect op de autoprijzen bij alle auto’s met uitzondering van nul-emissie-auto’s.

WLTP en uw leasetarief

Rijdt u momenteel al in een leaseauto? Dan blijft de situatie voor u hetzelfde. De nieuwe berekening van de BPM-tarieven is alleen van toepassing op nieuwe auto’s. Heeft u een nieuwe leaseauto besteld of bent u van plan er een te bestellen? Wanneer de auto na 1 juli 2020 wordt geleverd kan de prijs mogelijk wijzigen. Daarnaast hebben eventuele opties op uw auto nu ook impact op het BPM-tarief. Binnen de WLTP-methode wordt er ook gekeken of een optie een hogere CO2-uitstoot tot resultaat heeft. Door goed overleg met de importeurs kunnen wij in de offerte al een zeer accurate berekening maken, de definitieve leaseprijs kan pas worden vastgesteld bij de levering van uw leaseauto.

Berekenen leaseprijs en bijtelling

Bij een nieuwe offerteaanvraag vragen onze accountmanagers een berekening van de CO2-uitstoot op bij de importeur, hierbij worden alle opties die u kiest meegenomen. De importeur geeft vervolgens een berekening op maat. Op deze manier kunnen wij de leaseprijs en bijtelling zeer accuraat berekenen in de offerte. Dit proces is nog volop in ontwikkeling en niet elke calculatie kan even snel worden aangeleverd. Daardoor is het mogelijk dat het offertetraject tijdelijk wat langer duurt dan u van ons gewend bent. De definitieve leaseprijs en bijtelling kunnen we pas bij levering van uw leaseauto berekenen, in een enkel geval kan dit afwijken van de geoffreerde prijs. De bijtelling wordt namelijk vastgesteld middels de catalogusprijs inclusief BPM. Wegens de invoering van de nieuwe rekenmethode is dit pas officieel bekend bij de levering van de auto.

Liever niet de bijtelling afwachten?

Wilt u binnenkort een nieuwe auto maar vindt u de onzekerheid rondom de nieuwe BPM-rekenmethode onprettig? Kies dan voor een van onze voorraadmodellen. Hierbij is de nieuwe WLTP-meting niet van toepassing. Of kies voor een elektrisch model. Aangezien een elektrische auto geen CO2 uitstoot, verandert de hoogte van het BPM-tarief niet. Bekijk de nieuwste elektrische modellen hier.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de nieuwe berekening van de BPM-tarieven en hoe dit uw wagenpark kan beïnvloeden? Neem dan gerust contact op. Onze adviseurs staan klaar om uw vragen te beantwoorden.


 1. 16 september 2020

  Prinsjesdag 2020

  ​Gisteren was het Prinsjesdag! Een Prinsjesdag als geen ander, maar mobiliteitsnieuws is er altijd. Wij zetten voor u de belangrijkste veranderingen voor de zakelijke rijder op een rij: wat verandert er in 2021?

 2. 7 augustus 2020

  Op vakantie, wat zijn de regels?

  Op vakantie gaan, het gaat dit jaar allemaal even anders. Eerst leek het erop dat een vakantie naar het buitenland er echt niet in zat, inmiddels kan er al veel meer. Waar kunt u naartoe op vakantie en wat zijn dan de regels? En wat nu als uw reis helemaal niet door kan gaan? Wij verzamelden een aantal handige websites waar u up-to-date informatie kunt vinden.

 3. 30 juni 2020

  Goed voorbereid op weg: met je (elektrische) leaseauto op vakantie

  Veel Nederlanders kiezen deze zomer voor een vakantie dicht bij huis. Gaat u met de leaseauto op vakantie? Ga dan goed voorbereid op weg en voorkom onwelkome verrassingen onderweg. Welke items zijn handig om – juist nu – mee te nemen en is een elektrische auto geschikt om mee op vakantie te gaan?

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief