Veiligheidssystemen in nieuwe auto's vanaf 2022 verplicht

21 mei 2019

Alle auto’s die vanaf 2022 op de Europese markt komen, moeten worden uitgerust met een hele reeks geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. De nieuwe modellen dienen door fabrikanten te worden voorzien van o.a. een intelligente snelheidsassistent, een alcoholslot, noodremsystemen, verbeterde gordels en een hulpmiddel om in de rijstrook te blijven.

Verplichte veiligheidssystemen per 2022
Vanaf 2022 zijn diverse veiligheidssystemen verplicht waaronder een camera of sensor die achteruitrijden veiliger dient te maken. Daarnaast wordt een datarecorder bij een ongeval verplicht en een waarschuwingssysteem dat slaperigheid en smartphonegebruik door de bestuurder signaleert. Veel van deze voorzieningen worden ook verplicht voor nieuwe bestelwagens, vrachtwagens en bussen.

Aantal verkeersdoden in 2018 gestegen met 11% ten opzichte van 2017
Dit kwam in 2018 neer op 678 omgekomen mensen door verkeersongevallen in Nederland, 65 verkeersdoden meer dan in 2017. Er vielen vooral onder inzittenden van personenauto’s, fietsers en scootmobielers meer dodelijke slachtoffers (bron: CBS).

Door introductie veiligheidsfuncties afname van verkeersdoden en ernstige gewonden
Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten hebben een politiek akkoord gesloten over veiligheidssystemen in auto's. Volgens de Europese Commissie leiden de maatregelen tegen 2038 tot 25.000 minder verkeersdoden en ten minste 140.000 minder slachtoffers met ernstige verwondingen. Negen op de tien verkeersongelukken zijn toe te schrijven aan menselijke fouten. "We kunnen en moeten hier verandering in brengen", aldus EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie). "Met de nieuwe geavanceerde veiligheidsfuncties die verplicht worden, kunnen we dezelfde impact hebben als toen de veiligheidsgordels voor het eerst werden geïntroduceerd.

Benieuwd welke veiligheidssystemen nu al beschikbaar zijn en wat dit voor u kan betekenen?
Wilt u nu al veiliger rijden? Neem dan vandaag nog contact op met een Accountmanager van Hitachi Capital Mobility en laat u adviseren.


 1. 16 september 2020

  Prinsjesdag 2020

  ​Gisteren was het Prinsjesdag! Een Prinsjesdag als geen ander, maar mobiliteitsnieuws is er altijd. Wij zetten voor u de belangrijkste veranderingen voor de zakelijke rijder op een rij: wat verandert er in 2021?

 2. 7 augustus 2020

  Op vakantie, wat zijn de regels?

  Op vakantie gaan, het gaat dit jaar allemaal even anders. Eerst leek het erop dat een vakantie naar het buitenland er echt niet in zat, inmiddels kan er al veel meer. Waar kunt u naartoe op vakantie en wat zijn dan de regels? En wat nu als uw reis helemaal niet door kan gaan? Wij verzamelden een aantal handige websites waar u up-to-date informatie kunt vinden.

 3. 30 juni 2020

  Goed voorbereid op weg: met je (elektrische) leaseauto op vakantie

  Veel Nederlanders kiezen deze zomer voor een vakantie dicht bij huis. Gaat u met de leaseauto op vakantie? Ga dan goed voorbereid op weg en voorkom onwelkome verrassingen onderweg. Welke items zijn handig om – juist nu – mee te nemen en is een elektrische auto geschikt om mee op vakantie te gaan?

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief