Dashboard lampjes

12 augustus 2019

Weet u bij welke kleur lampjes u moet stoppen of mag doorrijden? Wij leggen het u graag uit.

Onlangs is een automobilist veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur omdat hij een ongeluk veroorzaakte nadat hij een brandend waarschuwingslampje op zijn dashboard heeft genegeerd. Hij heeft volgens de rechter gevaar veroorzaakt door de melding te negeren. Veel mensen weten niet bij welk dashboardlampje ze moeten stoppen of nog even kunnen doorrijden. In hoeverre bent u op de hoogte?

Betekenis kleur controlelampjes

De betekenis van de lampjes op uw dashboard zijn altijd terug te vinden in het instructieboekje van uw auto. Het allerbelangrijkste om te weten: bij een rood lampje moet u direct uw auto langs de kant stilzetten. Indien een lampje oranje oplicht, kunt u nog doorrijden naar een garage. Groen betekent dat het systeem naar behoren werkt, wit geeft een aanbeveling en blauw betekent dat uw grote licht aanstaat. 

Stoppen of doorrijden?

Als onderstaande lampjes gaan branden, moet u direct stoppen met rijden: 

 • Motor
 • Olie
 • Remmen
 • Koeling
 • Banden

Als deze lampjes gaan branden, kunt u nog even doorrijden, maar u moet wel direct hulp zoeken: 

 • Airbag
 • Besturing
 • Accu
 • Roetfilter

Uiteraard is het streven dat u zo weinig mogelijk opgelichte lampjes getoond krijgt. Toch nog vragen aan de hand van deze informatie? Neem dan contact met ons op via 088 - 28 28 400. We helpen u graag op weg. 


 1. 9 maart 2021

  Hitachi Capital Mobility groeit door

  ​In een snel veranderende wereld neemt Hitachi Capital Mobility een leidende rol op het gebied van mobiliteit. Wereldwijde trends in mobiliteit worden vertaald in oplossingen op maat. Vorig jaar is daarom een samenwerking gestart met Mobility Mixx, waarmee full-service mobiliteitskaarten worden aangeboden.

 2. 2 februari 2021

  De toekomst van duurzame mobiliteit, wat is de volgende stap?

  Wat is de toekomst van duurzame mobiliteit? Rijdt straks iedereen in een elektrische auto? Hoe lang blijft de plug-in hybride auto nog populair? Gaat de waterstofauto nog een doorbraak maken? En hoe lang hebben benzine- en dieselauto's nog toekomst? Hitachi Capital Mobility presenteerde in samenwerking met Change Inc. een serie van vier video's over duurzame mobiliteit. Bekijk nu de samenvatting.

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief