Dashboard lampjes

12 augustus 2019

Weet u bij welke kleur lampjes u moet stoppen of mag doorrijden? Wij leggen het u graag uit.

Onlangs is een automobilist veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur omdat hij een ongeluk veroorzaakte nadat hij een brandend waarschuwingslampje op zijn dashboard heeft genegeerd. Hij heeft volgens de rechter gevaar veroorzaakt door de melding te negeren. Veel mensen weten niet bij welk dashboardlampje ze moeten stoppen of nog even kunnen doorrijden. In hoeverre bent u op de hoogte?

Betekenis kleur controlelampjes

De betekenis van de lampjes op uw dashboard zijn altijd terug te vinden in het instructieboekje van uw auto. Het allerbelangrijkste om te weten: bij een rood lampje moet u direct uw auto langs de kant stilzetten. Indien een lampje oranje oplicht, kunt u nog doorrijden naar een garage. Groen betekent dat het systeem naar behoren werkt, wit geeft een aanbeveling en blauw betekent dat uw grote licht aanstaat. 

Stoppen of doorrijden?

Als onderstaande lampjes gaan branden, moet u direct stoppen met rijden: 

 • Motor
 • Olie
 • Remmen
 • Koeling
 • Banden

Als deze lampjes gaan branden, kunt u nog even doorrijden, maar u moet wel direct hulp zoeken: 

 • Airbag
 • Besturing
 • Accu
 • Roetfilter

Uiteraard is het streven dat u zo weinig mogelijk opgelichte lampjes getoond krijgt. Toch nog vragen aan de hand van deze informatie? Neem dan contact met ons op via 088 - 28 28 400. We helpen u graag op weg. 


 1. 30 juni 2020

  Goed voorbereid op weg: met je (elektrische) leaseauto op vakantie

  Veel Nederlanders kiezen deze zomer voor een vakantie dicht bij huis. Gaat u met de leaseauto op vakantie? Ga dan goed voorbereid op weg en voorkom onwelkome verrassingen onderweg. Welke items zijn handig om – juist nu – mee te nemen en is een elektrische auto geschikt om mee op vakantie te gaan?

 2. 23 juni 2020

  Wat betekent de invoer van de nieuwe WLTP-meetmethode?

  Gaat u een nieuwe leaseauto bestellen of heeft u er al een besteld die na 1 juli wordt geleverd? Dan merkt u mogelijk de effecten van de invoering van de WLTP-methode op uw BPM-tarief. Met ingang van 1 juli wordt de NEDC-meetmethode namelijk definitief vervangen door de WLTP-methode. Hoe veranderen de kosten van de BPM, de autoprijzen en de bijtelling door WLTP?

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief